Dit CV er det ene ud af to skud i bøssen

Et CV er et historisk billede af, hvem du er samt hvilke erfaringer, kompetencer og styrker du har. Dit CV er også sammen med ansøgning de to første skud du har i bøssen, for at gøre opmærksom på dig selv, når du søger nyt job. Du skal derfor udarbejde dit CV med omtanke og tilpasse det, så det matcher det job du søger. Rekrutteringsstrategier er forskellige og sommetider er det CV’et der bliver kigget på først. Ud over det bruges der ofte meget lidt tid på første gennemkig – nogle taler om sekunder – det har derfor stor betydning, at du vækker virksomhedens/arbejdsgivers interesse med det samme. Og … hvordan gør du så det? Få her gode råd til struktur og indhold.

Hvordan ser det ”rigtige” CV ud?

Et CV er personligt. Der findes derfor ikke en facitliste på det helt rigtige udseende eller den helt rigtige løsning. Det der er afgørende er, at du føler dit CV er en repræsentation af den du er. Vær’ derfor ærlig og sørg for der ikke er huller i kronologien. Derudover skal CV’et være så kortfattet og præcist som muligt.

Heldigvis behøver du ikke starte på bar bund. Der findes mange skabeloner på CV’er blandt andet i Office pakken og rundt omkring på nettet – du skal blot google CV.

Et bud på en struktur

1. Kontaktoplysninger +/- billede

Dine kontaktoplysninger skal være let tilgængelige. Derudover kan du overveje hvor, og om du vil have dit profilbillede på dit CV. Nogle siger, at et profil billede skal være på forsiden andre siger, at et billede forstyrrer og bør være placeret på side 2 eller 3.

2. Hvem er du

Dette afsnit er det mest betydningsfulde i hele dit CV – Det er her du sælger dig ind og øger dine chancer for at komme til jobsamtale. Lav derfor et kort relevant resume på 4-8 linjer som beskriver hvem du er, og hvilke kompetencer du har som gør, at du er et match til den stilling, du søger.

3. Erfaring

Beskriv dine erhvervserfaringer i kronologisk orden med nuværende/sidste job øverst. Brug din titel som overskrift og nævn hvilke jobfunktioner du har/havde som også har relevans i det job du søger. Fremhæv ansvarsområder samt resultater og evt. læring hvis det giver mening i forhold til yderligere resultatopnåelse. Nedton de erfaringer som ikke har betydning for det job du søger. Fx ved blot at gruppere stillinger indenfor en periode så de er nævnt og dermed ikke glemt.

4. Uddannelse

Del eventuelt dette punkt op i uddannelse, kurser, sprog, IT kundskaber og kompetencer. Fælles for alle punkter er, at det kun skal med, hvis det giver mening. Fremhæv resultater, detaljer, specifikke projekter, opgaver eller andet hvor det er relevant, husk dog at undgå forkortelser eller særlige fag specifikke udtryk.
I forhold til kompetencer kan det være en fordel kort at opremse hvilke særlige kompetencer du har opnået, eller hvilke opgaver du derfor kan løse.

5. Udenlandsophold og frivilligt arbejde

Har du været i udlandet i arbejds- eller studiesammenhæng kan det også være en god idé at nævne specielt hvis det giver mening i forhold til det job du søger. Frivilligt arbejde siger også noget om dig som person, og igen bør du kun nævne det, hvis det giver mening eller er væsentligt.

6. Personlige egenskaber

Nævn dine personlige styrker. Det du er god til. Du kan også skrive hvordan du opfattes af andre, eller hvad andre eventuelt ville sige om dig. Du kan overveje om dette punkt skal op i forlængelse af dit resume.

7. Fritid og familie

Der er generelt delte meninger om dette punkt. Nogle mener, at det er irrelevant og andre mener, at det er med til at tegne et billede af den enkelte. Det er derfor op til dig at vurdere, om du vil have dette punkt med både i forhold til, hvilket udtryk du gerne vil have frem, stillingen du søger samt eventuel virksomhedskultur. Fx er det næsten altid et plus, at man er fysisk aktiv. Dine fritidsinteresser siger noget om dig og dine evner i forhold til udholdenhed og fightervilje. Hvis du ønsker at nævne noget om familien, fremhæv da hvilke kompetencer du bruger i den forbindelse fx fleksibilitet, koordinering, mange bolde i luften m.m.

8. Referencer

Du kan undlade dette punkt eller du kan vælge at opliste et par referencer fx tidligere chef, kollega, navn, mobil samt du kan vælge at skrive at referencer gives efter forespørgsel.

Hurtig opsummering

– Dit CV bør have samme fokus som selve ansøgningen og skal altså laves lige så målrettet

– Det skal have god struktur og være let læseligt

– CV’et skal indeholde det du kan og det du vil – hvilken værdi du repræsenterer

– Det skal være tilpasset det job du søger

– Behøver jeg nævne det skal være velskrevet og uden stavefejl – nej vel!

God fornøjelse og lykke til.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.