Hallo, hvor blev Du af

Blev din identitet skyllet væk samtidig med din titel, eller er du den samme som før, selvom du nu er blevet fyret? Titel og identitet er for mange en og samme sag. Det har jeg erfaret i mit arbejde som coach, hvor vi både har talt om frivillig og ufrivillig karriereskifte. For mange dukker dette spørgsmål op ”hvem er jeg” – og hvis du ikke ved det, hvad skal du så svare, når du bliver stillet det mest almindelige spørgsmål i mødet med andre mennesker: ”Hvad laver du så”?

Titel og identitet

For rigtig mange mennesker er arbejdet eller rettere titlen det samme som identitet. Det er nemt at svare: Jeg er sælger, lægesekretær, direktør, sygeplejerske, frisør, underviser, chauffør, kok, rådgiver, forsker, kassedame osv. Og allerede her får man en idé om, hvem den anden er – eller gør man?

Nej vel – du er hverken mere eller mindre værd, fordi du kan sige, hvem du er ud fra en titel, så hvorfor ikke begynde allerede nu at give din identitet et eftersyn og nogle nye vinker.

Du er stadig den samme

Frygt ikke spørgsmålet om hvad du laver. For selvom du er blevet fyret, er du stadig den du er. Det betyder, du kan tale om dit fag, dine erfaringer, dine resultater, selvom du har en arbejdsfri periode.

Åben selv op for dialog. Stil nysgerrige spørgsmål til den anden, spørg til erfaringer, gode idéer, netværk m.v. Måske den anden har viden om noget, der kan bringe dig videre.

Du kan også vælge at tale om din situation som den er, selvom det ikke er let. Med din adfærd viser du, at det er ok at tale om det. Fortæl du er blevet fyret, og vær ærlig omkring den reaktion du havde på det fx jeg blev overrasket, det havde jeg ikke forventet, der var nedskæringer, omstruktureringer eller andet.

Ligesom du også kan give udtryk for positivt at benytte lejligheden til at være i tænkeboks og overveje din situation, et karriere skifte, en ny fremtid osv.

Beskriv hvad du ellers er i gang med er også en mulighed, hvad du interesserer dig for, samt hvilke nye udfordringer du ønsker dig.

Spørg selv ind til andet end arbejde – det kan være rejser, bøger, politik, film, musik, m.v.

Nye vinkler og humor

Giv slip og kig fremad – husk at tage det gode med dig. Styrk din tro på dig selv ved at fokusere på dine styrker og de kompetencer du allerede har. Brug din humoristiske sans til at finde nye vinkler i hvem du er, og hvad du laver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.