Fra sommerregn til sanseparty

Vi var godt trætte af den danske sommerregn og besluttede os derfor til at tage til Rom for at få en kæmpe sommer vitamin indsprøjtning. Mulighederne for virkelig at pirre alle sanserne ligger frem for én som et kæmpe tag selv bord. Ud over de fem sanser der virkelig blev vakt til live på turen var der især to oplevelser der skilte sig ud.

Museum af største kaliber

Rom er ud over at være en af verdens mest romantiske byer gennemsyret af århundreders kultur og historie. Byen ligger bogstaveligt talt for fødderne af en. Tænk! at det er muligt at gå rundt i et gigantisk museum. Vi behøvede bare at åbne vores øjne og indtage diverse piazzaer med plaskende fontæner og monumenter, store og smukke bygningsværker, sære små gader, fantastiske kirker, romerske ruiner og kunstnere, der har slået sig ned her og der.

Den ene aften efter at have travet rundt i Roms labyrinter af gader kom vi til Trevi fontænen. Vel nok Roms største fontæne – hold da op et syn. Solen var ved at gå ned og den kastede sit lys på fontænen så den glimtede af gule og orange farver bevægende sig helt over i den røde skala. Det var så fortryllende, betagende og smukt, at det var svært at tage øjnene væk fra. Vandet i fontænen var så klart og rent nogle steder og mælkehvidt og skummende andre steder. Rundt om var der hundredvis af mennesker som stod og sad både højt og lavt. I et væld af farver dannede de en broget ramme om et fantastisk billede.

Lydene af mange mennesker

Storby og larm hænger ofte sammen, og selvfølgelig er der mere eller mindre støj og summen rundt om i byen. Da vi nærmede os den spanske trappe, var vi ikke i tvivl. Vi havde hørt, at den spanske trappe er en af Roms mest berømte lokaliteter. Både på grund af udsigten og fordi den ligger i hjertet af Roms mest eksklusive strøgkvarter, og også fordi den er kendt som mødested. Trappen var fyldt med glade mennesker, og vi hørte en summen af snak og latter. Gadesælgere satte deres præg på lydniveauet med råben og skrigen med alt fra klingende souviners til klirrende flasker. Ind i mellem hørtes hestenes hove mod brostenene, når de enten med et trut i hornet satte i gang med vognen fuld at turister eller kom retur tom. Naturligvis kunne vi ikke undgå også at høre bruset fra vandet i Della Barcaccia fontænen og fugle skrig fra de små grønne papegøjer, som boede i trætoppene i den nærliggende park.

Sol og sommervarme

Vi ønskede os sol og varme, og det ønske gik til fulde i opfyldelse. Vi kom fra det danske sommervejr som var koldt og vådt til sydens sol og varme. Vi havde længtes efter at sætte os på en bænk og mærke solen varme os på kinderne. Og det var der rig mulighed for. Temperaturen lå på mellem 30-35 grader og det var så skønt at mærke, hvordan solen prikkede i huden og varmen bare tog over. Naturligvis var det til tider så stegende hedt, at de små svedperler dansede på kroppen. Derfor var det da også utrolig velkomment, når der en sjælden gang kom en brise eller et vindpust som gav kuldegys ned af nakken, eller vi mærkede små kølige stænk fra en brusende fontæne eller vildfarende stråler fra springvandet. For ikke at tale om, hvor skønt det var at sidde i badet i solen og så samtidig nyde den italienske is som kunne nedkøle mund og svælg samtidig. Kan bare ikke få nok af sydens herligheder og følelsen af at være fuldstændig sol mættet og fuld af energi.

Lidt til smagsløgene

Enhver der besøger Italien må med respekt for sig selv også nævne det italienske køkken. Når du færdes i Roms små gader, dukker der den ene skønne restaurant op efter den anden. Det er ikke svært at finde en hyggelig lille taverne der kan pirre smagsløgene. Vi valgte at gå efter nogle af dem, hvor Mama stod i køkkenet og der var rigeligt med lokale gæster. Naturligvis skålede vi i iskold Pinot Grigio, mens vi ventede på nogle af vores yndlingsretter:

Antipasto betyder ’før måltidet’ og er forretten, som ofte består af flere små retter. Vi måtte simpelthen begynde med Antipasti som vi kender det som. Det kan både være varme og kolde retter og bestå af kød, fisk, grøntsager og ost. Hvem elsker ikke Capreese. Det er i hvert fald en sikker vinder for os med skønne solmodne saftige tomater, kombineret med smagen af den mælkehvide bøf mozzarella toppet med friske basilikum blade. Eller hvad med Bresaola med grillet artiskokker og frisk høvlet parmesan. En herlig symfoni i munden af tørret skinke med syrlige bløde artiskokhjerter, der føles som den rene fløjl i munden, og prikken over i’et er den nøddeagtige tørre ost. Capesante gratinate – gratinerede kammuslinger tilberedte så de smelter på tungen sammen med Peberoni al Forno – ovnbagte peberfrugter med både den søde og syrlige smag med dråber af rucola-vinaigrette. For os små smagseksplosioner i munden.

Gnocchi verdi in salsa di noci – Grønne gnocchi med valnøddesalsa – Forestil dig en form for pastakugler lavet med kartofler og i denne version også med spinat der, udover at give farve har en god og distinkt smag kombineret med en ekstra dimension af den kraftige og bitre smag fra valnødderne.

Vitello tonnato en herlig spise som består af tynde skiver rosa farvet mørt kalvekød overhældt med en frisk tun sauce rørt med syrlige kapers, citronsaft som tilfører det sure og ansjoser som giver den salte smag. Det er en af de retter der ikke skal tænkes over, men bare smages og nydes. Fantastisk.

Som dessert en lille kaffe og en Limoncello – iskold citron likør til at rense munden med og som eksploderer i små bitte citronisbomber – Tak for mad <3.

Duften af syden

Forestil dig at gå rundt i Roms gader og bare snuse. Har du det ikke også sådan, at duften af syden er helt speciel. Forestil dig et væld af dufte i skøn forening af mad fra restauranterne. Den vidunderlige lugt af kødet fra grillen, de velkendte dufte af pizzaer med den gennemtrængende oregano og her må vi ikke glemme oliven og pesto samt andre skarpe krydderier og alle de skønne friske krydderurter som får næsens fimrehår til at blafre. Vi kunne heller ikke undgå at lægge mærke til de sødlige og friske dufte fra blomster, buske og træer. Fra de små grøntsags- og frugt boder blev vi mødt med sommer aromaer fra jordbær, æbler, meloner, ferskner, citroner og appelsiner. Det alt sammen i herlig kombination med lugten af mennesker med alt, hvad det fører med sig lige fra sololier, jeg får straks duften af kokos i min næse, til friske og tunge parfumer eller måske mangel på samme J.

En perle midt i storbyen

Ligesom New York har Central Park, så har Rom også en vidunderlig perle i form af Villa Borghese. Det er en offentlig park med oceaner af tilbud. Vi fæstnede os mest ved de skyggefulde oaser, hvor vi kunne bevæge os gennem stier og lunde komplementeret af stille søer, brusende fontæner og smukke statuer. Vi kunne ikke få nok af denne herlige park. Heldigvis kom vi tilfældigvis forbi et ganske særligt åndehul midt i parken i form af en kunstig anlagt sø. Ude i søen står et lille tempel som er dedikeret til helbredelsesguden.

Da vi kom derud opdagede vi, at der var mulighed for at leje en båd. Herligt! Så vi roede ud på søen og skabte vores helt eget fristed. Dejligt for et øjeblik at være helt væk fra larm af menneskemylder og trafik. Solen bagte ned på os, blomsterne duftede så der var en himmelsk odør af liljer omkring os – total idyl. Hov, hvad var det? Minsandten om ikke det vrimlede med skildpadder i den lille sø.

De lå højt og lavt, så her var det ikke alene nødvendigt at navigere i forhold til de andre både – næ, det gjaldt i høj grad også om at holde øje med skildpadderne, så vi ikke vingede dem en med årene. Denne lille hyggestund ude på søen er et af de øjeblikke vi vil huske længe.

Så hårene rejste sig

Piazza Navona en livlig plads, hvor vi dryssede omkring og kiggede på turister og kunstnere. Vi havde hørt, at pladsens atmosfære skulle genlyde af 2.000 års historie. Man kunne næsten fornemme det gamle atletik stadion og væddeløbs banen som kejser Domition anlagde i år 86. Da det var sen eftermiddag fandt vi en plads i solen på en af fortovscaféerne – en kærkommen pause i selskab med en kølig tår.

Efter vores velfortjente pause var det tid til at kigge indenfor i Santa Maria della Pace. En vidunderlig og absolut seværdig kirke, som ligger midt på pladsen. Bedst som vi skulle til at gå ind i kirken opdagede vi minsandten, at der var 10 min. til gæstekoncert med et high school kor bestående af 20 unge mænd og 30 unge kvinder.

Vi satte os forventningsfuldt ind i kirken. De unge korsangere fordelte sig rundt i den store kuppel og koncerten begyndte. Det var fantastisk som de byggede stemmerne op som trin på en trappe. Højere og højere, kraftfuldt og utrolig smukt. Wow – det var så hårene rejste sig på armene og kuldegys løb fra toppen af hovedet, videre ned ad nakken og helt ned ad ryggen. Det var så smukt og min brystkasse blev fyldt helt op med en vidunderlig og rørende følelse. Heldigt at vi lige kom forbi og fik denne himmelske oplevelse med.

Opsummering – De fem sanser

I ovenstående små uddrag fra vores tur til Rom har jeg valgt at tale ind til vores forskellige sanser. Vi har alle præferencer for forskellige sanser. Hvilken en af oplevelserne talte mest til dig?

Fakta om sanserne

Synssansen, høresansen, følesansen, smagssansen og lugtesansen er de fem sanser vi oplever verdenen igennem. De givere os information samt oplevelser og indtryk. Sanserne arbejder sammen og skaber helhed. For eksempel hænger smags- og lugtesansen uhjælpeligt sammen. Der er mange ting vi ikke ville kunne smage uden lugtesansen.

Vores krop husker igennem sanserne. Det er en af grundene til, at en bevægelse, en duft, et billede osv. kan fremkalde erindringer og, at man ved at tale ind til sanserne kan forstærke en oplevelse.

Alle sanserne er i brug hele tiden. Vi har dog alle primære præferencer. For eksempel har langt de fleste mennesker ca. 45-50 % synssansen (visuel) som primær præference og ca. 35-40 % følesansen (kinæstetisk) som primær præference.

Ved du hvilken præference du selv har?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort.